Afschrijven op je spullen: hoe doe je dat?

17/01/2017

afschrijven

Als je iets duurs aanschaft, zoals een behandelstoel of pedicuremotor, wil je meestal ook weten hoelang je ermee kunt doen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan én kun je uitrekenen wat je moet doorberekenen aan je klanten. Nadat de levensduur voorbij is moet je immers wel geld hebben om nieuwe apparatuur te kopen. Daarvoor zul je de kosten moeten afschrijven. In deze blog vertellen we je hoe je dit doet, hoe je het geld apart houdt én hoe je het aftrekt van de belasting.

Voorbeeld afschrijving

Stel je koopt een behandelstoel van €2.000. Bij aankoop is je verteld dat hij zo’n 5 jaar meegaat. Na 5 jaar verwacht je je behandelstoel nog voor 10% van de originele waarde via Marktplaats te kunnen verkopen. Je afschrijvingskosten per jaar bereken je met de volgende rekensom:

(aanschafwaarde – restwaarde) : levensduur

In bovenstaande situatie komt dit uit op €360. Dit is dus het bedrag dat je minimaal per jaar opzij moet leggen wil je over 5 jaar een vergelijkbare nieuwe behandelstoel kunnen kopen.

Overige kosten

Er zijn echter nog meer kostenposten die je wilt meeberekenen. Denk aan plaatsingskosten, onderhoud en reparatie en kosten voor accessoires, zoals een stoelhoes. Al deze kosten zijn namelijk nodig om je werk te kunnen (blijven) doen. Bovendien komen ze ook weer terug als je een nieuwe stoel koopt. Hoe bereken je dit? Tel ze op bij de aanschafwaarde en maak nogmaals bovenstaande rekensom.

Afschrijving doorberekenen

Het bedrag van €360 per jaar wil je het liefst doorberekenen in de prijs van behandeling. Daarvoor is het belangrijk om te kijken hoeveel behandelingen je ongeveer uitvoert. Stel je werkt 5 dagen per week met gemiddeld 6 klanten per dag. Na aftrek van alle feestdagen, vakanties en keer een dagje voor jezelf werk je ongeveer 40 weken per jaar. Dat zijn dus 1.200 behandelingen. De kosten die je doorberekent zijn €360 : 1.200 = €0,30 per behandeling.

Afschrijving apart houden

Afschrijven heeft natuurlijk geen nut als je het geld niet apart houdt. Zorg daarom dat je ergens een spaarpotje hebt waar je elke maand je afschrijvingen in doet. Heb je een spaarrekening, stel dan een automatische overschrijving in. Zo kun je het nooit vergeten.

Aftrekken van de belasting

De aanschaf van een behandelstoel of pedicuremotor wordt door de Belastingdienst gezien als een investering en dus mag je de kosten aftrekken van je winst. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Er geldt wel één voorwaarde: je mag per jaar maximaal 20% van de waarde aftrekken. In bovenstaande situatie mag je dus minimaal €400 van je winst aftrekken. Alle aankoopkosten zoals bezorging en installatie tellen namelijk ook mee.

Daarnaast kom je bepaalde situaties in aanmerking voor de zogenaamde Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Investeer je voor meer dan €2.301 in je onderneming, dan mag je namelijk 28% extra aftrekken van de winst. Koop je bijvoorbeeld een PS Beauty of PS Podo behandelstoel (t.w.v. €2.795) dan kom je dus ook nog in aanmerking voor deze regeling.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de aftrekregeling, kijk dan op de website van de Belastingdienst. Heb je vragen over hoe je dit verwerkt in je belastingaangifte of boekhouding, neem dan contact op met een belastingadviseur of accountant.

« Terug naar overzicht
 • Nieuwsbrief

  Schrijf je in voor de SlendersBeauty nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van de laatste nieuwtjes op gebied van uiterlijke verzorging. Aanmelden »
 • Contact

  Leemskuilen 21A 5563 CL Westerhoven

  +31 (0)40 20 21 440

  info@slendersbeauty.nl

  KvK: 72122706