Alcohol en Covid-19

24/03/2020

We krijgen de laatste tijd veel vragen naar aanleiding van onze blog over alcohol en desinfectie uit 2017. Dat komt natuurlijk door het nieuwe Coronavirus.

Met de richtlijnen vanuit het RIVM en FOD Volksgezondheid hebben veel van jullie je praktijk of salon al gesloten. Werk je nog? Volg de richtlijnen van de overheid en houd je praktijk schoon en hygiënisch. Werk je tijdelijk niet? Dan kun je het onderstaande advies thuis gebruiken!

Wat is het advies?

Hoe houd je het hygiënisch? Wij adviseren op basis van de kennis van onze leveranciers en onderzoek van Rutgers University in de VS het volgende voor zowel thuis als op je praktijk:

 • Ontsmet oppervlakten welke veel aangeraakt worden, zoals tafels, deurklinken, lampknopjes, bureaus, computers, telefoons, toiletten, wasbakken, etc, etc, minimaal dagelijks.
 • Gebruik een schoonmaakmiddel of zeep en water op vieze oppervlakten voordat je ze desinfecteert.
 • Is er iemand geweest met symptomen? Herhaal het proces vaker. Het SARS-CoV-2 kan bijvoorbeeld tot 16 uur overleven op plastic, over Covid-19 is dit ons nog niet helemaal duidelijk.
 • Wat je ook gebruikt, zorg ervoor dat het product lang genoeg op het oppervlakte blijft om alle virussen, bacteriën en pathogenen kan doden. Die tijd hangt af van het gebruikte product.
 • Let op met het mengen van verschillende producten. Sommige van deze producten kunnen namelijk gevaarlijke en/of giftige gassen veroorzaken indien ze gemengd worden.

Welke alcohol kan ik het beste gebruiken?

Voorheen adviseerden we vaak alcohol 70% te gebruiken. Dit is minder aggresief en werkt goed als het contact lang genoeg is (minimaal 30 tot 60 seconden). Op dit moment produceren onze partners vooral alcohol 80%. Dit werkt goed en geeft meer mogelijkheden aan onze klanten. Een stuk heftiger voor de huid, want het lost niet alleen de vetlaag van een virus op, maar ook die van onze huid.

Je kunt 80% makkelijker gebruiken om zelf handgel te maken of verdunnen.

 • Alcohol kan erg effectief zijn voor het doden van verschillende pathogenen. Je kunt eventueel alcohol verdunnen met water (of aloe vera om zelf handdesinfectie gel te maken). Zorg ervoor dat het percentage rond 70% blijft om coronavirusen te doden.
 • Veel handdesinfectie gels hebben een concentratie van 60% alcohol, deze zijn effectief tegen coronavirusen.
 • 70% alcohol moet 30 seconden op oppervlakten blijven (dus ook op je telefoon) om effectief te zijn. Maar kijk ook even of je telefoon dat wel aankan!
 • Pure (100%) alcohol verdampt te snel, daarom is een lager percentage beter.
 • Je kunt alcohol goed bewaren, zolang de fles maar dicht is.
 • 70% of 80% alcohol is erg aggresief voor je huid. Gebruik het ook hier met mate. Was je handen conform advies RIVM en/of gebruik een handgel.
 • Smeer je handen goed in met een handcrème, de natuurlijke vetlaag beschermt je namelijk ook. Bijvoorbeeld de handige verpakking van Camille

Conclusie

Staar je niet blind op het alcoholpercentage, en laat je goed informeren over de werkzaamheid van het product. Let vooral op dat je voor elke toepassing het juiste product gebruikt. Zoek je een middel voor handdesinfectie, kijk dan of het handen verzorgt of combineer met een verzorgend product.

Alcohol Podior 80%, Alcohol Dentior 80%, Podilon (zeer geschikt voor de huid) en Maniskin Plus zijn bijvoorbeeld allen effectief tegen coronavirussen wanneer schone handen minimaal 60 seconden worden ingewreven.

De overheid (Ctgb) heeft werkzaamheid van verschillende producten tijdelijk verruimd. Dat zie je hier. De lijst met toegelaten middelen tegen corona, vind je hier.

Wij wensen iedereen veel sterkte en gezondheid in de komende periode. Zorg goed voor elkaar en laten we hopen dat het snel weer normaal is!

Let op: aangezien COVID-19 voor ons erg nieuw is, verandert de informatie nog constant. Het artikel is naar eer en geweten geschreven, maar volg altijd de adviezen van de officiële instanties zoals het RIVM, Rijksoverheid of FOD Volksgezondheid.

« Terug naar overzicht
 • Nieuwsbrief

  Schrijf je in voor de SlendersBeauty nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van de laatste nieuwtjes op gebied van uiterlijke verzorging. Aanmelden »
 • Contact

  Leemskuilen 21A 5563 CL Westerhoven

  +31 (0)40 20 21 440

  info@slendersbeauty.nl

  KvK: 72122706