Handschoenen; latex of nitril?

27/11/2014

Handschoenen; latex of nitril?

Voor sommigen is het verplicht, maar bij veel werkzaamheden in de schoonheidsbranche wordt geadviseerd om handschoenen te dragen. Over welke soort handschoenen we het liefst gebruiken zijn de meningen verdeeld. De een kiest voor nitril terwijl de andere zweert bij latex, maar waar wordt deze keuze op gebaseerd?

 

Hygiëne richtlijnen LCHV

Sinds de nieuwe hygiëne richtlijn van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) eind 2013 zijn latex handschoenen weer toegestaan. Zowel de nitril als latex handschoenen  moeten volgens de nieuwe hygiëne richtlijn voldoen aan NEN-normen EN 420, EN 455 en EN 374. Deze normen staan onderaan dit bericht toegelicht. Daarnaast moet de CE-markering zichtbaar op de verpakking staan voorzien van het viercijferige nummer van de controlerende instantie. Ook moeten de houdbaarheidsdatum en naam en het adres van de producent op de verpakking staan.
Omdat deze richtlijnen eind 2013 zijn gepubliceerd geldt 2014 als overgangsjaar. Dit geeft de fabrikanten de gelegenheid om aan de nieuwe normen te voldoen.

 Handschoenen

Latex handschoenen

Latex handschoenen worden gemaakt van Natural Rubber Latex (NRL). Ze hebben een uitstekende pasvorm en zijn goed rekbaar. Latex handschoenen zijn dikker dan nitril handsschoenen en bieden daardoor meer bescherming tegen schadelijke stoffen en minder kans op lekken en scheuren.

Latex handschoenen kunnen een allergische reactie veroorzaken. Allergenen in NRL handschoenen kunnen een type 1 allergie veroorzaken. Kies daarom ALTIJD voor poedervrije latex handschoenen. Poeder is namelijk de belangrijkste drager van de allergene latex deeltjes. Kies bij voorkeur ook voor een merk die de latex handschoenen een speciale behandeling hebben gegeven om eiwitten en chemicaliën te verminderen.

 

Nitril handschoenen

Nitiril is een petrochemisch product, gemaakt op basis van aardolie. Nitril handschoenen beschermen goed tegen chemicaliën en oplosmiddelen en zullen niet gauw scheuren. Ze beschermen goed tegen virussen en bacteriën en hebben een goede pasvorm, vooral soft nitril handschoenen. Het gebruik van nitril handschoenen wordt geadviseerd door het LCHV wanneer er sprake is of een vermoeden van latexallergie bij behandelaar of klant.

 

Houdbaarheidsdatum

Welke keuze je ook maakt kies altijd handschoenen waar een houdbaarheidsdatum op staat vermeld. Handschoenen hebben namelijk een beperkte levensduur. Na de vermelde datum is de kwaliteit van de handschoenen niet meer gegarandeerd.

De keuze tussen latex en nitril is dus volledig persoonlijk en gebaseerd op eigen ervaring. Welke handschoenen gebruik jij?

—————————————————————————————————————————

Toelichting NEN-normen:

 • EN-420: algemene vereisten handschoen en test methodes (2003)
 • NEN-EN 455-1: afwezigheid van gaatjes (2009)
 • NEN-EN 455-2: eisen en beproevingsmethoden op fysieke eigenschappen (2011)
 • NEN-EN 455-3: eisen en beproevingsmethoden voor biologische evaluatie (2007)
 • NEN-EN 455-4: vereisten en testen om de houdbaarheid vast te stellen (2009)
 • NEN-EN 374-1: terminologie en prestatie eisen (2003)
 • NEN-EN 374-2: bepaling van de weerstand tegen indringen door micro-organismen zoals bacteriën en virussen (2003)
 • NEN-EN 374-3: bepaling van de weerstand tegen permeatie van chemicaliën (2003). Deze chemicaliën zijn: methanol, aceton, acetonitril, dichloormethaan, koolstofdisulfide, tolueen, diethylamine, tetrahydrofuran, ethylacetaat, n-heptaan, natirumhydroxide 40%, zwavelzuur 96%.

(Bron: Checklist voor gebruikers (medische) onderzoekshandschoenen, dec. 2013, RIVM en LCHV)

« Terug naar overzicht
 • Nieuwsbrief

  Schrijf je in voor de SlendersBeauty nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van de laatste nieuwtjes op gebied van uiterlijke verzorging. Aanmelden »
 • Contact

  Leemskuilen 21A 5563 CL Westerhoven

  +31 (0)40 20 21 440

  info@slendersbeauty.nl

  KvK: 72122706