Handschoenen: welke zijn het best?

28/05/2016

Op een doos handschoenen staat ontzettend veel informatie. Elke leverancier heeft de verpakking anders ontworpen, maar ze vermelden in principe allemaal dezelfde informatie. De vraag is: wat betekent het nu allemaal? Hieronder geven we een overzicht van de 7 belangrijkste punten die op een verpakking staan.

1. Materiaal

Handschoenen zijn verkrijgbaar in 3 soorten materiaal: latex, nitril en vinyl. De keuze van het materiaal is persoonlijk. Latex handschoenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber. De pasvorm is goed en het materiaal is zeer elastisch. Het nadeel is dat natuurlijk rubber eiwitten bevat die type I en IV allergie kunnen veroorzaken.

Nitril is een synthetisch polymeer en biedt de beste bescherming tegen micro-organismen. Nitril handschoenen hebben een minder goede pasvorm en zijn minder flexibel dan de latex. Toch zijn ze wel sterker. Ook nitril handschoenen kunnen type IV allergie veroorzaken.

Ben je al allergisch of wil je een allergie voorkomen? Gebruik dan vinyl. Het nadeel is dat vinyl handschoenen minder bescherming biedt en heeft de neiging snel te scheuren. Zeker wanneer er met scherpe objecten wordt gewerkt.

2. Gepoederde of poedervrije handschoenen

Naast de keuze van het materiaal is het ook belangrijk om te kiezen tussen gepoederde of poedervrije handschoenen. De poeder, vaak fijngemalen rijst of maiszetmeel, neemt het vocht in de handen op. Daardoor gaat het aantrekken van de handschoenen gemakkelijker. Echter is de poeder ook vaak de oorzaak van een allergische reactie bij latex handschoenen. Daarom worden in de medische sector voornamelijk ongepoederde handschoenen gebruikt.

3. Maat

De maat van de handschoenen is zeer belangrijk. De handschoenen moeten goed aansluiten, maar niet te strak zitten. In onze winkel hebben we verschillende pasmodellen om de juiste maat te bepalen.

4. NEN-normeringen

Alle handschoenen moeten volgens hygiënerichtlijn van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) voldoen aan NEN-normen EN 420, EN455 en EN374. Dit moet duidelijk vermeld staan op de verpakking van de handschoenen.

EN 420: Deze norm omschrijft de algemene vereisten voor beschermende handschoenen, zoals pH-waarde, de hoeveelheid chroom en details over stoffen die allergieën kunnen veroorzaken.

EN 455-1: Deze norm beschrijft het kwaliteitsniveau (AQL). De AQL is de testmethode die wordt gebruikt om de afwezigheid van gaatjes aan te tonen. Medische handschoenen moeten voldoen aan een AQL van 1,5. Dit moet ook duidelijk op de verpakking vermeld staan.

EN 455-2: Deze norm stelt eisen aan de breedte, lengte, sterkte en scheurweerstand van de handschoen

EN 455-3: Deze norm test de reactie van de huid op de handschoen. Hierbij wordt onder andere het eiwitgehalte gemeten.

EN 455-4: Bij deze norm wordt de levensduur van de handschoen bij opslag getest.

Handschoenen goedgekeurd en374-2Handschoenen goedgekeurd

EN 374: Deze norm omschrijft de bescherming van de gebruiker van de handschoen tegen chemicaliën en/of micro-organismen. Op de verpakking wordt dat aangegeven met twee symbolen. Het linker symbool geeft de waterdichtheid aan, het rechter symbool geeft bescherming tegen micro-organismen aan.

5. Productie-informatie

Op elke verpakking van handschoenen moet een stempel van de producent staan met daarop productiedatum, lotnummer en uiterste houdbaarheidsdatum. Gebruik nooit handschoenen waar geen datum op staat of waarvan de datum is verstreken. Hierna kan de kwaliteit namelijk niet meer worden gegarandeerd.

6. CE-markering

Ook de CE-markering plus het viercijferige nummer van de controlerende instantie moeten duidelijk op de verpakking vermeld staan. Deze markering geeft aan dat de handschoenen voldoen aan de geldende Europese regels.

7. Overige symbolen

Als laatste staan op elke verpakking de naam en adresgegevens van de leverancier en een aantal symbolen dat aangeeft dat de handschoenen koel, droog en donker moeten worden. Vaak wordt dit aangegeven met een paraplu in de regen en een zonnetje. Zie je het symbool met een glas en een vork? Dat geeft aan dat de handschoenen veilig zijn voedsel aan te raken.

Handschoenen veilig voor voedsel

Het is dus heel belangrijk om de verpakking van de handschoenen goed te lezen voor je een keuze maak. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op via info@slendersbeauty.nl of +31 (0) 40 20 21 440 of kom langs in onze winkel voor vrijblijvend advies.

GGD-goedkeuring

ggd goedgekeurde handschoenen

Werk je volgens de richtlijnen van de GGD? Dan moeten ook je handschoenen aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten ze conform de EN 420, EN 455 en EN 374-normeringen gemaakt zijn. Alleen nitril of poedervrije latex handschoenen komen in aanmerking. Tot slot dient de verpakking de naam en het adres van de leverancier of vertegenwoordig te vermelden.

In onze webshop vindt je een speciale categorie waarin alle GGD-goedgekeurde handschoenen te vinden zijn. Bekijk ze hier.

« Terug naar overzicht
 • Nieuwsbrief

  Schrijf je in voor de SlendersBeauty nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van de laatste nieuwtjes op gebied van uiterlijke verzorging. Aanmelden »
 • Contact

  Leemskuilen 21A 5563 CL Westerhoven

  +31 (0)40 20 21 440

  info@slendersbeauty.nl

  KvK: 72122706