Ionen: negatief is het nieuwe positief!

06/06/2019

Ja, je leest het goed: negatief is positief. Door verstedelijking, ontbossing en meer kantoorwerk begeven we ons tegenwoordig te veel begeven tussen de positieve ionen, waardoor we een groot tekort hebben aan zijn negatieve tegenhanger, met alle gevolgen van dien…

Wat zijn ionen?

Eerst een klein lesje scheikunde.

We weten allemaal wat water is. Een natte vloeistof bestaande uit een samenklontering van watermoleculen. Ga je dieper kijken, dan bestaat elk watermolecuul uit 3 atomen: 2 waterstofatomen (H) en 1 zuurstofatoom (O) – vandaar de benaming H2O.

We gaan nog een klein stapje verder. Een atoom bestaat uit elektronen en protonen. In de basis heeft elk atoom evenveel elektronen als protonen en is daarom ongeladen. Als een atoom een elektron wint of verliest, verandert hij in een ion. Afhankelijk van hoeveel elektronen er aanwezig zijn in een atoom is het atoom positief of negatief geladen.

Deze theorie is van toepassing op min of meer alle atomen, dus ook zuurstof. Dat is precies waar het hierom draait. De “lucht” waar we dagelijks in rondlopen bevat ongeveer 21% zuurstof. Die kan grotendeels negatief of positief geladen zijn en dat heeft een bijzonder effect op ons lichaam.

Wat doen positieve ionen?

Hoewel het gek klinkt hebben positieve ionen veelal negatieve effecten op onze gezondheid. Dit werd onder andere ontdekt door MeteoSwiss (het Zwitserse meteorologisch instituut) in 1974. Het bleek dat fysieke en mentale gezondheidsproblemen, zoals migraine en slapeloosheid, te wijten zijn aan positief geladen luchtstromen, zoals de Sirocco en Mistral.

Positieve ionen maken je bloed zuurder, verhogen je bloeddruk en vernauwen je luchtwegen en bloedvaten. Hierdoor moet je hart (onnodig) hard werken, voel je je lusteloos en vermoeid en verzwakt je beenstelsel.

Je kent het gevoel misschien van een hele dag werken op kantoor – één van de plaatsen met de meeste positieve ionen. Loop je tijdens de lunch buiten een rondje of zet je het raam open, dan zul je merken dat het lusteloze gevoel al snel minder wordt. Buiten zijn namelijk meer negatieve ionen.

Wat doen negatieve ionen?

In tegenstelling tot de vervelende luchtstromen, werd tegelijkertijd ontdekt dat de lucht bij watervallen, bergen, strand en bos veel negatieve ionen bevat. Al in 1910 ontdekte Albert Einstein dat de heilzame werking van de berglucht in Davos te danken is aan negatief geladen zuurstof in de lucht.

Negatieve ionen brengen de zuurtegraad van je bloed in balans en verhogen de stofwisseling in je huid, lichaam en hersenen. Hierdoor werkt het lichaam efficiënter en voel je je gezond, sterk en vitaal. In de praktijk heeft dit de volgende effecten:

Luchtwegen. Doordat de meeste stoffen in de lucht positief geladen zijn binden ze met de negatief geladen zuurstofdeeltjes. Hierdoor slaan ze neer naar de grond en nemen de negatieve ionen de overhand in de atmosfeer. Het resultaat: minder last van allergieën, astma, bronchitis, etc.

Huid- en bindweefsel. Negatieve zuurstofionen worden door de huid geabsorbeerd. Daar verbeteren ze de opperhuid en onderhuidse weefsels. Hierdoor worden huidaandoening zoals acne, psoriasis, netelroos en brandwonden verbeterd. Ze neutraliseren zuren in de vochthuishouding en stimuleren de collageenaanmaak.

Zenuwstelsel. Negatieve ionen verhogen de serotoninespiegel. Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op onder andere geheugen, stemming en zelfvertrouwen. Dit betekent minder migraine en hoofdpijn, meer ontspanning, betere concentratie en stimulatie van seksuele activiteit en vruchtbaarheid.

Bloedsomloop. Negatieve ionen verbeteren de doorbloeding, reguleren de bloeddruk en kunnen hartinfarcten voorkomen.

Tot slot hebben negatieve ionen ook een positief effect op de spijsvertering, het immuunsysteem, spierstelsel en het algemeen welbevinden. En het mooie is is dat er geen bijwerkingen of contra-indicaties zijn!

Hoe kom je aan negatieve ionen?

Nu vraag je je misschien af hoe je aan die negatieve ionen kunt komen. Het aandeel positief of negatief is afhankelijk van de omgeving. Hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde concentraties per leefgebied of locatie:

 • Kantoren: 70
 • Productiehal: 150
 • Winkelcentrum: 220
 • Woonwijk: 1.200
 • Bossen/warmwaterbronnen: 2.500
 • Watervallen: 5.000

Je kunt natuurlijk verhuizen naar een plek met veel bergen, watervallen en bossen, maar er is een gemakkelijkere manier: Dermio Care Plus. Dit apparaat brengt de hoeveelheid negatieve ionen in de lucht naar maar liefst 5.000.000 per cm³! Lees meer over de Dermio Care Plus.

« Terug naar overzicht
 • Nieuwsbrief

  Schrijf je in voor de SlendersBeauty nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van de laatste nieuwtjes op gebied van uiterlijke verzorging. Aanmelden »
 • Contact

  Leemskuilen 21A 5563 CL Westerhoven

  +31 (0)40 20 21 440

  info@slendersbeauty.nl

  KvK: 72122706