Iontoforese, het insluizen van verzorgingsproducten voor een actievere werking

04/12/2014

Vanaf 2015 is een schoonheidsbehandeling door middel van iontoforese een verplicht onderdeel in de MBO opleiding voor schoonheidsspecialist niveau 3 en 4. Dit staat beschreven in het Servicedocument Exameneisen (Allround) Schoonheidsspecialist van de ANBOS, de Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging. Iontoforese bestaat al sinds 1927 en komt uit de medische sector waar het gebruikt wordt om medicijnen transderminaal toe te dienen. Maar wat is Iontoforese precies en wanneer kun je deze techniek toepassen?

Iontoforese 

Wat is iontoforese?

Door middel van iontoforese worden huidverzorgingsproducten dieper de huid ingesluisd zodat ze daar effectiever hun werk kunnen doen. Door gelijkstroom wordt de natuurlijke barrière van de huid doorbroken. Hierdoor versterkt de werking van onder andere maskers, crèmes en serums enorm. Het effectief insluizen van de actieve werkstoffen in de diepere huidlagen activeert de celstofwisseling en bevordert de bloedcirculatie. Het verhoogt het regeneratievermogen van de huid en verbetert het huidbeeld al na enkele behandelingen.

 

Hoe werkt iontoforese?

De actieve ingrediënten worden de huid ingesluisd door middel van het iontoforese apparatuur. Net als met magneten trekken tegenpolen elkaar aan en stoten gelijknamige polen elkaar af. Het positieve handstuk zal dus een positief geladen ingrediënt afstoten waardoor deze dieper in de huid wordt gesluisd en andersom. Dit betekent wel dat de ingrediënten elektrisch geladen moeten zijn. Fabrikanten moeten de polariteit van de werkstoffen vermelden op het product en aangeven of het om een plus pool (anode) of min pool (kathode) gaat.

 

Om effectief resultaat te boeken tijdens een behandeling moet je langzaam te werk gaan. De stroom die voortkomt uit het iontoforese apparatuur moet de tijd krijgen om de werkstof in de huid te duwen. Beweeg de elektrode langzaam over de huid van de klant en zorg ervoor dat je deze nooit stil houdt. Dit veroorzaakt namelijk een onaangenaam gevoel bij de klant.

Weelko Galvanic 805

Werkstoffen

Door middel van iontoferese kunnen alleen in water oplosbare stoffen ingesluisd worden, bijvoorbeeld vitamine C. Het is alleen mogelijk bij werkstoffen met een gewicht van minder dan 1000 Dalton (het gewicht van neutronen en protonen in één molecuul), anders blijft het in de epidermis steken en heeft het maar tijdelijk effect. Een voorbeeld hiervan is hyaluronzuur. Dit heeft namelijk een gewicht van minstens 5000 Dalton en kan dus nooit ingesluisd worden. Ook al beweren veel fabrikanten dat het wel kan. Ook W/O emulsies en vetten zoals peptiden kunnen niet dieper de huid binnendringen en zullen daarom maar een tijdelijk effect hebben.

« Terug naar overzicht
 • Nieuwsbrief

  Schrijf je in voor de SlendersBeauty nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van de laatste nieuwtjes op gebied van uiterlijke verzorging. Aanmelden »
 • Contact

  Leemskuilen 21A 5563 CL Westerhoven

  +31 (0)40 20 21 440

  info@slendersbeauty.nl

  KvK: 72122706