Nieuwe Kleineondernemersregeling: dit moet je weten

11/11/2019

Er zijn twee interessante belastingregelingen waar je als pedicure of schoonheidsspecialiste gebruik van kunt maken: KIA en KOR. Vanaf 2020 geldt er een nieuwe KOR waarbij je zelf een keuze moet gaan maken. In de blog leggen we je alles uit over beide regelingen zodat je een afgewogen keuze kunt maken.

KOR

KOR staat voor kleineondernemersregeling. Tot op heden had je door deze regeling als kleine onderneming bepaalde voordelen. Blijft er na het verrekenen van je betaalde en ontvangen BTW een bedrag van minder dan €1.883 over? Dan hoef je maar een gedeelte of zelfs geen BTW af te dragen (maar mag je de BTW die zelf hebt betaald wél terugvragen). Dankzij dit voordeel wil de overheid de belastingdruk voor kleine ondernemers verminderen zodat je meer ruimte hebt om te investeren in je onderneming.

Vanaf 2020 gaat de KOR veranderen. De Belastingdienst wil het kleine ondernemers hiermee makkelijker maken. Wat houdt de nieuwe KOR in?

Voordelen nieuwe KOR

🟢 Je hoeft geen BTW-aangifte meer te doen

🟢 Je hoeft geen BTW-facturen meer te maken voor je klanten. (Voor de Belastingdienst hoef je zelfs helemaal geen facturen meer te maken.)

In de praktijk komt het er dus op neer dat het hele BTW-verhaal voor jou komt te vervallen. Je doet je inkopen en je behandelingen en dat is het. Geen administratieve verplichtingen, geen belastingaangifte, geen boekhouding. De enige voorwaarde is dat je omzet onder de €20.000 blijft.

Wil je van deze regeling gebruikmaken, geef dit dan vóór 20 november door aan de Belastingdienst. Klik hier meer info en wijzigen [Belastingdienst ↗]

Nadelen nieuwe KOR

Helaas kleven er ook nadelen aan de nieuwe regeling:

🔴 Je kunt de BTW die je zelf betaalt niet meer kunt terugvragen.

Dit merk je vooral als je groot gaat investeren in bijvoorbeeld een behandelstoel of unit. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat je geen winstbelasting betaalt en de hele administratie rompslomp je bespaard blijft. Bovendien maken de meeste pedicures met een hoge kwaliteit behandelstoel of unit al snel meer dan €20.000 omzet, waardoor ze buiten de nieuwe KOR-regeling vallen.

🔴 Je doet altijd mee voor een periode van 3 jaar of wanneer je omzet boven de €20.000 komt.

Je kunt dus niet eenvoudig elk jaar wisselen. Daarnaast kan de KOR automatisch vervallen als je omzet boven de €20.000 uitstijgt. Bekijk dus goed hoeveel omzet je denkt te gaan maken, want zodra je tegen het einde van het jaar blijkt te veel omzet te maken, dan dien je voor het hele jaar je boekhouding op orde te hebben.

Is je omzet boven de €20.000 of wil je niet meedoen met de nieuwe KOR, dan gelden de “normale” regels. Je betaalt dus belasting over elke euro winst die je maakt.

KIA

Naast de KOR is er ook nog die KIA. We schreven hier al eerder een blog over, maar het is natuurlijk zonde om belastingvoordelen te laten liggen, daarom zetten we ook de KIA graag nog even in het zonnetje.

KIA staat voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dankzij deze regeling mag je eenmalig extra “kosten” maken als je grote investeringen doet. Het voordeel van deze regeling is dat, doordat je meer kosten maakt, je winst lager is en daardoor minder belasting betaalt.

Je komt in aanmerking bij een totale investering van €2.301 of meer per jaar. Het gaat dus om het totale bedrag in een jaar. Elk bedrijfsmiddel afzonderlijk moet een minimale waarde van €450 hebben. Vervolgens pak je 28% van het totale jaarbedrag en dit breng je in als kosten voor je onderneming. Investeer je meer dan €57.322, dan gelden er andere regels.

Deze regeling blijft onveranderd voor 2020.

Vragen

Heb je vragen over de KIA of over de nieuwe KOR? Neem dan contact op met je boekhouder, een belastingadviseur of de Belastingdienst.

« Terug naar overzicht
 • Nieuwsbrief

  Schrijf je in voor de SlendersBeauty nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van de laatste nieuwtjes op gebied van uiterlijke verzorging. Aanmelden »
 • Contact

  Leemskuilen 21A 5563 CL Westerhoven

  +31 (0)40 20 21 440

  info@slendersbeauty.nl

  KvK: 72122706