Reiniging van pedicure instrumenten

23/01/2015

Hygiëne is misschien wel de belangrijkste factor als je werkzaam bent als pedicure. Voeten zijn zeer aantrekkelijk voor besmettelijke schimmels en bacteriën en jij wil niet degene zijn die deze besmetting veroorzaakt. Het is dus zaak dat je de instrumenten en materialen goed reinigt en desinfecteert. Ook de instrumenten die je alleen klaar hebt gelegd op je werkblad en dus niet gebruikt tijdens een behandeling moeten gedesinfecteerd worden.

Er zijn ontzettend veel manier om dit te doen. In deze blog worden inactiveringsvloeistof en het reinigen met een ultrasoon toegelicht.

Pedicure Instrumenten

Inactiveringsvloeistof
Inactiveringsvloeistof wordt ook wel bewaarvloeistof genoemd en wordt gebruikt als de instrumenten niet direct gereinigd kunnen worden. De vloeistof zorgt voor het losweken van vuil en het tegengaan van de groei van micro-organismen. Een voorbeeld van inactiveringsvloeistof is Podisan. Podisan kan ook gebruikt worden voor het reinigen van materialen en je werkplek.

De instrumenten dienen na het gebruik van de inactiveringsvloeistof goed afgespoeld te worden. Hierna kunnen ze gereinigd en gedesinfecteerd worden. Bijvoorbeeld in de ultrasoon.

Ultrasoon
In een ultrasoon worden de instrumenten door ultrasone trillingen gereinigd. Zorg er voor dat de instrumenten volledig ondergedompeld zijn en dat het vloeistof maximaal 45 graden is. Sluit de ultrasoon goed af. Neem na het reinigingsprogramma het mandje met de instrumenten direct uit de ultrasoon. Laat deze nooit langer dan nodig in de ultrasoon zitten.

Wanneer je een vloeistof gebruikt als Gigasept, zijn de instrumenten na de behandeling in de ultrasoon gereinigd en gedesinfecteerd. Gigasept verwijdert bacteriën, schimmels en virussen en heeft een standtijd van 7 dagen. Het hoeft dus maar een keer in de week vervangen te worden.  Na de reiniging met Gigasept laat je de instrumenten aan de lucht drogen op een schone doek.

Wanneer je alleen reinigingsvloeistof gebruikt zoals Podisept dien je de instrumenten na de reiniging nog te desinfecteren voor minimaal 5 minuten met 70% -80% alcohol. Na de reiniging en desinfectie laat je de instrumenten aan de lucht drogen op een schone doek.

 

« Terug naar overzicht
 • Nieuwsbrief

  Schrijf je in voor de SlendersBeauty nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van de laatste nieuwtjes op gebied van uiterlijke verzorging. Aanmelden »
 • Contact

  Leemskuilen 21A 5563 CL Westerhoven

  +31 (0)40 20 21 440

  info@slendersbeauty.nl

  KvK: 72122706