Welke vloeistof moet er in een pedicuremotor?

20/03/2017

Zo veel verschillende pedicuremotoren met elk net iets andere eigenschappen. Verschillende functies, verschillende handstukken, nattechniek, droogtechniek, en: verschillende vloeistoffen. Waar moet je op letten en welke vloeistoffen mag je absoluut niet gebruiken? Je leest het in dit blog!

Waarom vloeistof?

Eigenlijk hoeven we deze vraag niet te beantwoorden. De vloeistof die uit een spraymotor komt koelt het behandelgebied. Dit maakt de behandeling aangenamer voor de cliënt en jij kunt op hogere toeren werken. Bovendien helpt de spray bij het verminderen van fijnstof in de lucht*

Welke vloeistoffen zijn er?

Van het reservoir tot aan het handstuk komt de vloeistof verschillende onderdelen tegen, zoals leidingen en kleppen. Die onderdelen zijn nogal kieskeurig als het gaat om het type vloeistof. De meeste motoren – zoals Podospray en Orthofex – draaien op sprayvloeistof. Dit is een speciaal ontwikkelde samenstelling op alcoholbasis die de motor niet aantast. Sprayvloeistof is verkrijgbaar in verschillende geuren.

Andere motoren, zoals die van Hadewe, worden gevuld het gedemineraliseerd water (of demiwater). Zoals de naam al aangeeft is de vloeistof volledig ontdaan van mineralen, zoals calcium en magnesium. Mineralen vormen kalk en blijven plakken aan alles wat het tegenkomt – vergelijkbaar met kalkaanslag in de badkamer. Je mag je pedicuremotor dus ook nooit vullen met kraanwater of water uit de supermarkt. Ook alcohol is uit den boze.

Geen alcohol?

Alcohol 70% of 80% is zo’n goed ontsmettingsmiddel dat het soms meer opruimt dan je lief is. Zo lost alcohol het smeermiddel van de kleppen op waardoor deze niet meer goed sluiten en je handstuk niet meer sprayt (of juist niet meer stopt met sprayen!). Je bent nog verder van huis als de alcohol de binnenkant van het handstuk oplost en er kortsluiting ontstaat in het handstuk. Gebruik dus nooit alcohol in Hadewe-pedicuremotoren en andere freestoestellen die daar niet geschikt voor zijn. Let hier goed op als je een tweedehands pedicuremotor wilt aanschaffen!

Nooit etherische oliën!

Je denkt misschien: “Een lekker geurtje uit mijn pedicuremotor, dat kan toch geen kwaad?” Toch wel! Etherische oliën zijn niet slechts geurtjes, maar extracten van onder andere planten, bloemen en vruchten. Ze kunnen erg ‘agressief’ zijn en dezelfde problemen als alcohol veroorzaken. Bovendien kunnen ze zorgen voor verstoppingen. Wil je een geurtje, kies dan voor sprayvloeistof met lavendel- of limoengeur of gebruik etherische oliën in een speciale geurverspreider.

Demiwater = goedkoper

Demiwater heeft één groot voordeel ten opzichte van sprayvloeistof: prijs. Sprayvloeistof is al gauw 2 à 3 keer zo duur als gedemineraliseerd water. Op de lange termijn is het dus goedkoper om met een pedicuremotor op demiwater te werken. Let bij de aanschaf van demiwater wel op zuiverheid. Voor onder andere Hadewe-motoren moet het demiwater 5 tot 8 µS (microsiemens) zuiver zijn. Ter vergelijking: drinkwater heeft een zuiverheid van 300-800 µS.

gedemineraliseerd water demiwater 5-8 µS

Heb je een pedicuremotor geschikt voor sprayvloeistof? Ook dan mag je demiwater gebruiken.

*Over fijnstof

Fijnstof bestaat uit zeer kleine stofdeeltjes. Deze zie je niet, maar kunnen grote schade aanrichten. Ze dringen diep door in de longen en kunnen op lange termijn longkanker veroorzaken. Door het vocht uit het handstuk slaat de fijnstof wel neer, maar is niet verdwenen. Oppervlakken moeten dus zo snel mogelijk gereinigd worden, want zodra ze zijn opgedroogd komt de fijnstof weer in de lucht. Een afzuigsysteem kan dit voorkomen. Deze filteren 99,8% van de fijnstof direct uit de lucht.

Bekijk pedicuremotoren ►

« Terug naar overzicht
 • Nieuwsbrief

  Schrijf je in voor de SlendersBeauty nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van de laatste nieuwtjes op gebied van uiterlijke verzorging. Aanmelden »
 • Contact

  Leemskuilen 21A 5563 CL Westerhoven

  +31 (0)40 20 21 440

  info@slendersbeauty.nl

  KvK: 72122706