Woodlamp: hét hulpmiddel voor huidanalyse

01/03/2017

uv normaal woodlamp huid

Doordat de huid gaat fluoriseren onder ultraviolet licht, kun je met de Woodlamp bepalen wat de status van de huid is. Verschillende kleuren staan daarbij voor verschillende eigenschappen of aandoeningen aan de huid. Dit maakt de Woodlamp is een waardevol hulpmiddel bij huidanalysen. Daarnaast kan de klant via een spiegel meekijken naar de diverse probleempjes. Dit vergroot de motivatie om er iets aan te laten doen.

Het gebruik van de Woodlamp vereist wel een vrijwel absoluut donkere ruimte om een goede waarneming te doen. Het is het beste hier een aparte ruimte voor in te richten of de analyse ’s avonds te doen. Tot slot vergt het enige oefening om de juiste waarneming te doen. Hoe verder je in de materie thuisraakt, hoe meer je van de huid kunt aflezen.

Wit

Keratine geeft een helderwitte fluorescentie, waardoor verhoorning duidelijk waarneembaar is. Nagels en (echte) tanden zijn helderwit, maar ook hoornproppen en oververhoorning zijn als witte stippen of een witte gloed waarneembaar. Kunsttanden vallen dus meteen door de mand, omdat die ofwel niet fluoresceren of juist in de meest uiteenlopende kleuren van knalrood tot hardgroen oplichten.

Donker tot zwart

Pigment is een afweer tegen licht en fluoresceert dus niet, waardoor de pigmentvlekken als donkere tot geheel zwarte plekken te voorschijn komen en een licht gevoelige huid dus ineens onder de sproeten blijkt te zitten.

Blauw

Bloed fluoresceert wel, met een donkerblauwe tint. Teleangiëctastieën*, die nog onder de oppervlakte liggen, worden daardoor zichtbaar en kunnen tijdig bestreden worden. Ook andere afwijkingen in het doorbloedingspatroon kunnen redelijk goed worden geanalyseerd. Het verschil tussen pigment en bloed zal in het begin niet zo groot lijken, maar daar komt na enige oefening beslist verandering in.

* deze chronische bloedvatverwijdingen kunnen al bij vrij jonge huid voorkomen. Oorzaken voor het ontstaan hiervan kunnen zijn:

 • stuwingsstoornissen
 • nerveuze factoren
 • voedingsfactoren
 • roken
 • als gevolg van de huidstructuur

Blauw/violet tot rood

Vocht verleent de huid een blauw/violete gloed. Een vochtarme huid neigt meer tot een rood/violete gloed. Dit verschil is vooral goed te zien bij de jongere en ouder huid. De vochtigheidsgraad van de huid kan op een indirecte manier vrij nauwkeurig worden bepaald. De elektrische weerstand van de huid hangt nauw samen met de hoeveelheid aanwezig vocht. Hoe meer vocht, hoe langer de weerstand en omgekeerd. Hoe hoger de weerstand van de huid, hoe meer die neigt tot elektrostatisch opladen.

Mensen met een vochtarme huid (van nature of door de leefomgeving), kennen het knetteren bij het aantrekken van nietgeleidende kleding, of de schok bij het aanpakken van een geleider, waterkraan of deurkruk. Zo’n huid trekt uit de lucht talloze stofdeeltjes aan, die onder de woodlamp waargenomen kunnen worden als lichtende, helwitte puntjes of draadjes. Deze waarneming moet gebeuren op de onbehaarde huid, bijvoorbeeld op de wangen, want haren trekken altijd stofjes aan. De afwezigheid van stofdeeltjes wijst op een goed “doorvochten” huid en de hoeveelheid stofjes is een maat voor het vochttekort in de huid.

Felrood

Bacteriën echter lichten felrood op. Folliculitis of een secundair geïnfecteerd acné zijn zo herkenbaar. Dit fenomeen kan ook gebruikt worden om bederf aan bijvoorbeeld crèmes te constateren.

Rood tot geel

Talg bevat bestanddelen die een felgele tot felrode fluorescentie oproepen. De talgklieren zijn daarom als ontelbare kleine oranje lampjes zichtbaar en soms is er een hele oranje gloed bij een overvette huid. De sterkst werkzame talgklieren vallen uiteraard het meeste op en dat geeft een beeld over de mate en de locatie van de vetheid. Hoewel enige wetenschappelijke bewijsvoering daarvoor ontbreekt, leert de praktijk dat talgklieren met een hoge mate aan onverzadigde vetten meer naar een rode kleur neigen en die met meer verzadigde vetten naar een hardgele kleur. Geel oplichtende talgklieren verstoppen gemakkelijker dan rood of oranje oplichtende talgklieren en dit fenomeen kan gebruikt worden als indicatie bij jonge mannen omtrent het verloop van hun acné.

Groen

De slijmvliezen lichten groenig op, maar ook bepaalde fermenten doen dit en zo kan na het eten van kaas een groene kleur aan de mondhoeken worden gezien. In relatie hiertoe staan de schimmels, die eveneens groen oplichten en goed herkenbaar zijn op plaatsen die tot schimmelvorming voorbeschikt zijn zoals: voeten, bilnaad, borstbeen, enzovoort.

De Woodlamp is eigenlijk een must voor elke schoonheidsspecialiste, zeker wanneer je met huidverbeterende producten werkt. De lamp laat alles zien wat met het blote oog niet te zien is. Bovendien zijn ze ook nog eens erg voordelig. Bekijk de Woodlamp in onze webshop.

« Terug naar overzicht
 • Nieuwsbrief

  Schrijf je in voor de SlendersBeauty nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van de laatste nieuwtjes op gebied van uiterlijke verzorging. Aanmelden »
 • Contact

  Leemskuilen 21A 5563 CL Westerhoven

  +31 (0)40 20 21 440

  info@slendersbeauty.nl

  KvK: 72122706