Hoe kies ik mijn groothandel?
En kan ik beter rond blijven shoppen of trouw zijn?

Veel studenten komen bij ons in de groothandel langs om een analyse te maken. De belangrijkste vragen die jullie hebben, zetten we hieronder op een rijtje zodat je dit handig kan verwerken in je Ondernemerschapsopdracht (AOV). Uiteraard is deze lijst ook handig voor de recent gestarte pedicure, of wanneer je een groothandel zoekt.  

Bij het uitkiezen van een groothandel is het belangrijk om te kijken naar verschillende factoren. Hieronder zetten we een aantal belangrijke zaken op een rijtje.

Het is belangrijk om te kijken naar het productaanbod van de groothandel. Het moet aansluiten bij de producten die in je eigen bedrijf verkoopt of wilt gaan verkopen.

Zorg dat de groothandel snel en betrouwbaar kan leveren. Hierdoor voorkom je dat je zelf te maken krijgt met ontevreden klanten.

Vergelijk de prijzen van verschillende groothandels zodat je een goede prijs hebt. Let hierbij wel op dat goedkoop niet altijd het beste is, kwaliteit is ook belangrijk. Daarnaast zijn jouw grootste kosten, de tijd van iedere behandeling. Als je door een goede samenwerking met jouw groothandel, efficiënter en beter kan werken is dat van groter belang dan een kleine besparing op bijvoorbeeld een doos handschoenen.

Kijk ook naar de service die de groothandel biedt. Bijvoorbeeld een eigen technische dienst, ruime openingstijden, bereikbare klantenservice, online bestellen en de fysieke locaties. Maar denk ook aan het geven van workshops en opleidingen door de groothandel. Zo weet je dat hun team ook bij de trends en veranderingen blijven, maar kun je ook zelf blijven werken aan je professionaliteit. 

Check de reputatie van de groothandel. Lees reviews van andere bedrijven die al gebruik maken van deze groothandel. Heeft de groothandel nooit slechte reviews gekregen? Ben dan kritisch en vraag je af of de reviews echt zijn.

Heb jij behoefte aan flexibiliteit? Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn als je afwijkende verpakkingswensen hebt of een specifieke levertijd wilt. Als je trouw bent aan een groothandel, dan kun je hier vaak afspraken over maken.

Kun je (grote) aankopen in termijnen betalen of andere betalingsafspraken maken met je groothandel? Dat kan je helpen jouw groei te financieren en dus belangrijk voor het kiezen van jouw groothandel.  

Leveringsvoorwaarden

Lees de leveringsvoorwaarden en retourbeleid van de groothandel om te zien of deze aansluiten bij jouw bedrijfsbehoeften. 

Rondshoppen of trouw zijn? 

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om één groothandel te kiezen en daar trouw aan te zijn. Zo kun je namelijk een goede relatie opbouwen met deze groothandel. Dit kan leiden tot betere afspraken over prijzen, leveringstijden en service.

Door altijd bij één groothandel te bestellen, kun je de kwaliteit en consistentie van de producten beter in de gaten houden. Dit is vooral van belang als je bijvoorbeeld klanten hebt die specifieke eisen stellen aan de kwaliteit van de producten. Daarnaast weet je wat je kunt verwachten qua prijzen. Dit maakt het makkelijker om je bedrijf te runnen en zelf ook in te plannen wat je moet vragen.

Daarnaast geeft het vertrouwen als je één groothandel hebt. Het is makkelijker en kan ervoor zorgen dat je minder tijd en energie besteedt in het zoeken en rondshoppen naar een andere groothandel voor misschien een kleine besparing. Die tijd kun je natuurlijk ook aan jouw klanten en omzet besteden! 

Samenvatting: trouw zijn aan één groothandel kan helpen bij het opbouwen van een goede relatie, een betere controle op kwaliteit en kosten, en is goed voor de continuïteit van je bedrijf doordat het makkelijker is om te plannen voor de toekomst.

Uiteraard willen wij graag die éne groothandel voor jou zijn, zodat we samen kunnen werken aan de groei van jouw bedrijf.  

5 tips uit de praktijk
Welk advies geven onze ervaren klanten aan starters?