Basis en Medisch Pedicure
Waar Ze Elkaar Ontmoeten en Waar Ze Verschillen

Onze voeten zijn dagelijks hard aan het werk. Ze dragen ons gewicht, brengen ons van A naar B, en worden vaak in schoenen gestopt die misschien niet altijd even comfortabel zijn. Ondanks hun essentiële rol in ons leven, vergeten we soms de zorg en aandacht die onze voeten verdienen. Een pedicure is niet alleen een luxe of esthetische behandeling, maar ook een noodzakelijke stap in het handhaven van de gezondheid en het welzijn van onze voeten. Maar wist je dat er verschillende soorten pedicures zijn? In deze blog duiken we dieper in de wereld van de voetverzorging en onderzoeken we de verschillen tussen de basis pedicure en de medisch pedicure.

Definitie van Basis Pedicure

Een basis pedicure, zoals de naam al doet vermoeden, richt zich op de fundamentele zorg en onderhoud van onze voeten. Deze behandeling is bedoeld om je voeten te revitaliseren, ze te bevrijden van dagelijkse stress en ze er op hun best uit te laten zien.

Wat houdt een basis pedicure in? 

 • Nagelverzorging: Dit omvat het knippen, vijlen en schoonmaken van de teennagels. Dit helpt bij het voorkomen van nagelaandoeningen en -problemen.
 • Verwijderen van overtollige eelt: De voeten worden vaak blootgesteld aan druk, vooral op bepaalde drukpunten, wat leidt tot de vorming van eelt. Een basis pedicure zorgt voor het zacht maken en verwijderen van dit eelt.
 • Voetmassage: Na het behandelen van de nagels en eelt, wordt vaak een ontspannende voetmassage gegeven. Dit stimuleert de bloedsomloop en biedt verlichting van dagelijkse vermoeidheid.
 • Nagellak: Voor degenen die dat wensen, kan de behandeling worden afgerond met het aanbrengen van een nagellak naar keuze.

Een basis pedicure is ideaal voor mensen die hun voeten regelmatig willen onderhouden en eventuele alledaagse problemen willen voorkomen. Het zorgt voor een frisse uitstraling van de voeten en geeft een gevoel van vernieuwing en ontspanning.

Definitie van Medisch Pedicure

 De medisch pedicure gaat een stap verder dan de basis pedicure. Terwijl de basis pedicure zich richt op algemene voetverzorging, is een medisch pedicure speciaal opgeleid om complexere voet- en nagelproblematieken te behandelen.

 Wat houdt een medisch pedicure in?

 •  Behandelen van voetproblemen: Dit omvat het omgaan met zaken zoals ingegroeide teennagels, likdoorns, schimmelnagels en kloven.
 • Diabetische voetverzorging: Mensen met diabetes hebben specifieke voetverzorgingsbehoeften vanwege de verhoogde risico's op complicaties. Een medisch pedicure is getraind om deze behoeften te herkennen en hier veilig en effectief voor te zorgen.
 • Reumatische voetverzorging: Voetklachten komen vaak voor bij mensen met reumatische aandoeningen. Een medisch pedicure heeft de expertise om deze klachten te herkennen en behandelen, en kan advies geven over geschikt schoeisel en voetverzorging.
 • Behandeling met gespecialiseerde apparatuur: In sommige gevallen is er specifieke apparatuur nodig om bepaalde voetproblemen aan te pakken. Een medisch pedicure is getraind om deze apparatuur veilig en effectief te gebruiken.
 • Adviseren over preventie: Naast het behandelen van bestaande problemen, speelt een medisch pedicure ook een rol in het voorlichten van cliënten over hoe ze toekomstige voetproblemen kunnen voorkomen.

De expertise van een medisch pedicure gaat verder dan de esthetische kant van voetverzorging. Het is een essentiële dienst voor mensen met specifieke voetproblemen of aandoeningen die hun voeten beïnvloeden. Door zowel het behandelen van acute problemen als het bieden van preventief advies, speelt de medisch pedicure een cruciale rol in het bevorderen van de algehele voetgezondheid.

Belangrijkste verschillen

Nu we zowel de basis pedicure als de medisch pedicure hebben gedefinieerd, laten we de kernverschillen benadrukken:

 • Opleidingsniveau: Terwijl een basis pedicure wordt opgeleid om algemene voetverzorging uit te voeren, heeft een medisch pedicure een uitgebreidere opleiding gehad, gericht op het behandelen van medische voetproblemen en -aandoeningen.
 • Behandelingstechnieken: Een medisch pedicure is bekwaam in geavanceerdere technieken, specifiek voor de behandeling van voetproblemen die voortkomen uit ziektes zoals diabetes en reuma.
 • Specialisaties: Terwijl een basis pedicure voornamelijk esthetische behandelingen uitvoert, heeft een medisch pedicure de kennis en vaardigheden om specifieke aandoeningen en complicaties te behandelen.
 • Apparatuur: Medisch pedicures maken vaak gebruik van geavanceerdere apparatuur en tools specifiek voor bepaalde voetproblemen.

Wanneer kies je voor een Basis Pedicure en wanneer voor een Medisch Pedicure?

Basis Pedicure: Ideaal voor regelmatig onderhoud van gezonde voeten, esthetische behandelingen, en algemene voetverzorging. Ideaal voor hen die zich willen richten op reguliere voetverzorging en esthetische behandelingen.

Medisch Pedicure: Aanbevolen voor mensen met specifieke voetaandoeningen, complexe voetproblemen, of voeten die speciale zorg nodig hebben vanwege onderliggende gezondheidsproblemen. Dus als je na de Basis Pedicure wilt specialiseren in de behandeling van complexe voetproblemen en voetaandoeningen gerelateerd aan gezondheidsproblemen is deze opleiding passend.

Belang van certificering en erkende opleidingen

Kiezen voor een opleiding bij een erkend opleidingscentrum, zoals dat van ons, waarborgt de kwaliteit en diepgang van het leerproces. Onze certificering betekent dat je wordt opgeleid volgens de hoogste normen van de branche, klaar om professioneel en deskundig te handelen in de wereld van voetverzorging. Jouw toekomstige klanten kiezen voor een gecertificeerde pedicure, of deze nu basis of medisch is, want dit waarborgt de kwaliteit en veiligheid van de behandeling.

Conclusie

 Het begrijpen van het verschil tussen een basis pedicure en een medisch pedicure is cruciaal bij het maken van de juiste keuze. Door te kiezen voor de juiste opleiding, bereid je jezelf optimaal voor op een carrière die past bij jouw passie en expertise. Houd er rekening mee dat je, indien je medisch pedicure wilt worden, je eerst een erkende basisopleiding pedicure moet hebben afgerond.

Geïnspireerd om je verder te verdiepen in de wereld van voetverzorging? Ontdek onze diverse opleidingen op onze Open Dag en zet vandaag nog de eerste stap in je professionele ontwikkeling. Meld je aan en geef je carrière een vliegende start!

 


Prijslijst Footlogix
Vanaf 1 april 2023